חול המועד פסח: מה מותר ומה אסור לעשות?

ימי חול המועד של פסח החלו, ולמרות שאינם נחשבים ל"חג" במלא מובן המילה, עדיין יש בהם איסורים הלכתיים, ויש להם מעמד אמצע - בין יום חג לבין יום חול, שכולל בתוכו כמה הלכות מיוחדות שנקבעו על ידי חז"ל סביב השאלה מה מותר ומה אסור לעשות בחג.

פנינו לרב דוד שלמה סתיו, רב היישוב שוהם, יושב-ראש ארגון צהר ויו"ר-עמית ברשת אור תורה סטון, כדי שיפרט לנו על הגדרות המלאכות שמותר לעשות בימי חול המועד ואלו שיש להימנע מהן.

בראש דבריו הסביר הרב את העיקרון הכללי שעמד לעיני חכמי ישראל בקביעת המלאכות שהותרו או נאסרו בחול המועד: "ימי חול המועד מיועדים להיות ימי שמחה, משפחתיות ולימוד תורה. לכן חכמים אסרו בימים אלו מלאכות שיש בהן עבודה וטרחה רבה. מנגד, חכמים התירו לעשות מלאכות שהן לצורך החג עצמו וכן דברים שצריך לבצע לטובת הציבור כולו (למשל תיקון כבישים או רשת החשמל. א.ג.), וכן גם מלאכות שבאות להציל דבר שאם לא ייעשו הוא ילך לאיבוד (למשל קטיף פירות שירקבו או יפלו מהעץ אם  לא יעשה ממש כעת. א.ג.).

ומה לגבי מלאכות שנאסרו והותרו? הרב סתיו מסביר: "מלאכות משמעותיות כמו צביעת בית, עבודה בנגרות, חרישת שדות או זריעת שדות הן מלאכות שנאסרו בחול המועד. כמובן, אם יש מציאות שאי עשיית המלאכות האלו יובילו להפסד - דבר האבד - מותר לעשותן. כמו כן, במקרה שהן נצרכות לציבור גם מותר לעשותן, אבל במקרים אחרים הן אסורות.

"מנגד, יש מלאכות קלות שהותרו, כמו נהיגה ברכב שהיא פעילות שלא דורשת מאמץ רב, טיול בטבע וכן דברים דומים שהם חלק מההנאה שלנו בחג".

ביקשנו מהרב דוגמאות מהיום יום של מלאכות האסורות או מותרות בחג: "מותר לבשל לצורך חול המועד וכן גם לאפות. מנגד, נהוג שלא לכבס, אלא אם נשארים ללא בגדים עבור ילד קטן. כמו כן, לא תופרים בחול המועד ולא עושים תיקונים בבית.

"מותר לנקות את הבית, וגם בכל הקשור לקניות עבור צורכי החג או מתנות שיש בהם לשמח את המשפחה - מותר".

בכל הקשור לעבודה בחול המועד, הרב ציין שמשתדלים שלא לעבוד בחול המועד אלא אם כן לאדם אין מה לאכול או שיגרם לו הפסד גדול אם לא יעבוד במהלך ימי חול המועד.

עוד כתבות ישראל היום

2025-04-14T11:48:08Z